Fasadni sistemi

Sve vrste aluminijumskih fasada, strukturni, polustrukturni, klasično-kontinuirani i elementi fasada. Sistemi aluminijumskih profila koje TQ ALU koristi u svojoj redovnoj proizvodnji su SCHÜCO, WICONA i FEAL, ali na zahtev koristimo i nezavisne sisteme. Svi aluminijumski profili mogu biti plastificirani ili elodirani u bilo kojoj boji ili tonu po izboru investitora. Stakla koja se ugrađuju su prvoklasna od svetskih proizvođača: Glaverbel, Guardian ili Saint Goben u zavisnosti od zahteva. Prilikom projektovanja fasada, apsolutno je potrebno uzeti u obzir karakteristike za određena područja ili tražene karakteristike projekta.

Dizajn, proizvodnja i ugradnja standardnih i prilagođenih aluminijumskih fasadnih sistema

Bavimo se proizvodnjom i montažom različitih fasadnih sistema:

Radimo više vrsta aluminijumskih staklenih fasada:
– Klasične / kontinualne
– Polustrukturalne
– Strukturalne
– Element fasade

Koja će se alu fasada koristiti zavisi pre svega od želje dizajnera/arhitekte i investitora.
Njihove razlike su kako vizuelne tako i funkcionalne. Skoro sve aluminijumske-staklene fasade imaju vidljive stubove sa unutrasnje strane debljine oko 50mm, a sa spoljasnje strane se razlikuju u zavisnosti od vrste fasade.

Klasične/kontinualne Aluminijumske fasade su najčesce korisćene fasade. Kod ove fasade sa spoljašnje strane se nalaze vidljivi poklopni profili koji su obično debljine oko 50 mm. Te profile imamo kako po vertikalama tako i po horizontalama.

Polustrukturalne aluminiumske fasade su vrste fasada sa vidnim aluminijumskim profilima sa spoljne strane. One se razlikuju od ostalih fasada po tome što imaju nezavisne aluminijumske ramove sa ispunom od stakla i oni se motiraju u ranije formirani ram od aluminijumskih profila. Na ovoj fasadi imamo fiksna i otvarajuca polja koja izgledaju potpuno isto sa spoljašnje strane.

Strukturalne aluminijumske fasade su vrste fasada koje sa spoljne strane nemaju vidne aluminijumske profile nego se izmedju stakla nalazi samo strukturalni silikon. Ovakve fasade danas spadaju u ekskluzivne fasade zbog jako lepog i elegantnog izgleda.

Element fasade su vrsta fasada koje su karakteristične po načinu ugradnje. Elementi fasade se prave potpuno u radionici sa staklom i svim potrebnim elementima i tako gotov element se transportuje i montira na objektu. Ove fasade se najčešće primenjuju na visokim zgradama jer za njihovu montažu nije potrebna skela.

Ventilisane fasade

Ventilisane fasade su najčesće od aluminijumskih kompozitnih fasadnih panela, kamenih ploča, ploča od fibercementa itd.
Ventilisane fasade su neprovidne fasade.

Kod ovih fasada imamo 3 karakteristična elementa .
Aluminijumsku potkonstrukciju, termoizolaciju-kamenu vunu sa paropropusnim-vodonepropusnom folijom i obavezni vazdušni prostor za isušivanje usled pojave vlage ili kiše.

Na aluminijumsku podkonstrukciju mogu se montirati sledeći tipovi fasadne obloge:
• Trespa, Fundermax, ASD, kamen i slično.
• Alubond USA, Alukobond, Larson, Etalbond, Alupolic itd. (ACP/aluminijumski kompozitni panel).
• Eternit (fibercementne ploče)
• Granitna keramika
• Kamene ploče
• Aquapanel